Trendiga och moderna inomhustrappor

Vad gör egentligen en trappa modern? Vi skulle säga att det är en smaksak, vad tycker du? Det som är nytt behöver inte alltid vara varken modernt eller trendigt. Modernt gör valet av material och designtrender som är “inne” för tillfället. Egentligen handlar det om funktionalitet men med tillförseln estetik. Trappor måste vara lätta, vara ett konstverk och väldigt inspirerande. Om du går i en trappa vill du kanske ha en svävande känsla och ett leende på läpparna. Vi berättar mer om trendiga och moderna inomhustrappor.

Så här börjar du

En trappa är en viktig del av många hem. Inomhustrappor tjänar sitt syfte genom att ge tillgång till de övre våningarna eller lägre våningarna i en byggnad. Den fungerar som en förbindelseväg från en våning till en annan, vanligtvis till ett sovrum, soldäck eller trädgårdsområden. Förutom det funktionella syftet med en trappa, ger den också en annan funktion till hemmet, nämligen det estetiska. Några av de viktigaste delarna du bör ha koll på när det gäller hur du ska gå tillväga när du tänker på trendiga och moderna inomhustrappor tar vi upp här.

Ekonomiskt utrymme

En viktig faktor som du måste titta på när du väljer en trappdesign är budgeten. Detta kan hjälpa dig att välja vilken typ av material som ska användas för trappan och stilen på trappan. Till exempel är metalltrappor i aluminium mer kostnadseffektiva än massiva trätrappor, men det finns olika blandningar av de två materialen som passar inom de olika prisklasserna. Hitta den typ av trappa du gillar och få lite offerter, så får du snart reda på om budgeten du har avsatt för trappan räcker för den typ av trappa du har i åtanke.

Utrymmet i ditt hem

Titta noga på det utrymme du har tillgängligt, detta kan hjälpa dig att tänka på en design som inte tar mycket plats. Du kan också välja en större och mer dekorativ trappa om området du ska arbeta med är större. En rak trappa kommer till exempel att ta mer plats i rummet under men kommer att kräva en tunn men lång rektangulär öppning i taket ovanför. En spiraltrappa tar mindre plats på nedervåningen men kräver en kvadratisk eller cirkulär öppning i taket ovanför, detta tar ibland mer plats i anspråk i området ovanför.

Tänk på säkerheten

Det är viktigt att tänka på säkerheten i din trappa. De nuvarande byggreglerna är utformade för att hjälpa, anger minimikrav på bredd för vissa tillämpningar. Föreskrifter säkerställer också att det inte finns några luckor i trappan som är mer än minimikravet i mm så att barn inte kan klättra genom. En spiraltrappa är lika säker som vilken vanlig trappa som helst och bör inte anses vara farlig på något sätt.

Material

Det finns många typer av material som kan användas för att göra trappor. Det kan vara timmer, marmor, stål och till och med betong. Att blanda olika material är inte något problem, denna teknik resulterar i olika material som kan göras till exempelvis en ledstång i metall eller trä kontra olika trappstegsmaterial.